Blogs van Mulder Haarden.  

Tips en tricks over onder andere het onderhoud van uw haard, de laatste haard-trends en decoratietips.

Hoe kan je je kamer zo sfeervol mogelijk inrichten

Welke houtkachel heeft het hoogste rendement?

Wat is een pelletkachel?

Wat is de beste pelletkachel?

Wat kost een pelletkachel?

Wat kost een houtkachel? 

Hoe een pelletkachel afstellen?

Wat zijn de beste elektrische haarden?

Houtkachel kopen? Hier moet u op letten

Hoe werkt een pelletkachel?

Eén van de oudste ambachten is die van de schoorsteenveger. De schoorsteenveger van nu doet echter meer dan het reinigen van de schoorsteen en het rookkanaal. Zo voert hij camera-inspecties uit, geeft hij voorlichting over brandpreventie en is hij gespecialiseerd in bijvoorbeeld de reiniging van ventilatiekanalen of schoorsteenrenovatie. Laat de schoorsteenveger minimaal eens keer per jaar komen en je kunt met een gerust hart van je brandschone haard of kachel genieten!

Een schone schoorsteen

Jaarlijks ontstaan er in Nederland meer dan 2000 grote en kleinere schoorsteenbranden. Oorzaak is een verontreinigde schoorsteen door roetaanslag. Roetaanslag ontstaat door een onvolledige verbranding, bijvoorbeeld door het stoken van nat hout, te weinig zuurstof (smoren) bij het stoken of een verstopping in het rookkanaal. Uiteindelijk vormen de afvalstoffen en roetdeeltjes in de rook  een plakkerige, teerachtige laag tegen de schoorsteenwand; creosoot genaamd. Creosoot is licht ontvlambaar, zodat de schoorsteen vanaf een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius ineens in brand kan vliegen. Een schone schoorsteen is dus noodzakelijk om schoorsteenbrand te voorkomen!

Schoorsteen laten vegen

De enige manier om een schoorsteen écht schoon te krijgen, is door hem te laten vegen. En dat moet zeker eenmaal keer per jaar gebeuren. De schoorsteenveger zal meestal via het dak de schoorsteen vegen. Daar kan hij meteen de bouwkundige staat van de schoorsteen controleren. Een goede schoorsteenveger zal ook het rookkanaal inspecteren. Met een kleine camera wordt de binnenkant van het rookkanaal nauwkeurig onderzocht op verstoppingen, lekkages en (haar)scheurtjes. De schoorsteenveger zal als hij klaar is een veegbewijs afgeven, met daarop zijn bedrijfsgegevens, de datum, het adres en de kosten. Bewaar dit veegbewijs goed, want de verzekeraar vergoedt de schade van een schoorsteenbrand alleen als de schoorsteen geveegd was.

 

Kies een goede schoorsteenveger

Je kunt een schoorsteenveger meestal het hele jaar door bellen om een afspraak te maken. Ook in de zomer, juist dan hebben ze het niet zo druk. In het stookseizoen zou je weleens met een wachtlijst te maken kunnen krijgen. Schoorsteenvegen is geen beschermd beroep, dus zorg dat je niet te maken krijgt met een beunhaas. In de regel zal een professionele schoorsteenveger zijn diensten niet aan de deur verkopen. Op de site van het ASPB, de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond, kun je eenvoudig een bonafide schoorsteenveger zoeken in de buurt en daarbij filteren op specialisaties. Spreek van tevoren de prijs af en de kosten voor extra werk, zoals het verwijderen van vogelnesten of een camera-inspectie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Veilig stoken

Behalve regelmatig de schoorsteen laten vegen, kun je zelf ook veel doen om veilig te stoken. Zorg voor een zo volledig mogelijke verbranding en je houdt de rookkanalen schoon en voorkomt de kans op koolmonoxidevergiftiging. Maak dus gebruik van een deugdelijke haard of kachel met de juiste capaciteit en verbrand alleen schoon, droog hout. Laat genoeg zuurstof bij het vuur komen; de vlammen horen er fel en geel uit te zien. Daarnaast moet de rookafvoer voldoende trek hebben. De trek is mede afhankelijk van de diameter, het verloop en materiaal van het rookkanaal en de lengte van de schoorsteen. Maar ook weersomstandigheden spelen een rol. Als het buiten windstil of mistig is, kunnen verbrandingsgassen niet goed worden afgevoerd. Dan is het verstandig om niet te stoken. Een manier om de verbranding te controleren, is door de rook uit de schoorsteen te bekijken. Bij witte rook zit je goed; dit wijst op een goede verbranding. Bij donkergrijze rook verloopt de verbranding minder goed. Zie je dikke, zwarte rook, dan is er iets mis met de verbranding.

Houdt het vuur dus goed brandende en laat de schoorsteenveger regelmatig langskomen, dan ben je zeker van een gezonde en veilig brandende haard of kachel!

MetalotermProfiteer direct van onze korting en bestel online houtpellets op http://onlinehoutpellets.nl/ Bewust stoken 

 

Maandag: gesloten
Dinsdag en Woensdag:
op afspraak
Donder- en
Vrijdagochtend: Op afspraak
S'middags: geopend van half 2 tot 5
Zaterdag: open van 10 tot 4 uur

 

Contact:

Mulder Haarden & Kachels
Leppedyk 1a 
9245 HB Nij Beets

Telefoon (0512) 46 11 31
info@mulderhaarden.nl

Sitemap

Bekijk ook:

 

Beoordeling door klanten : 9.1/10 - 88 beoordelingeninfo@mulderhaarden.nl   |  Telefoon 0512 - 46 11 31

                              

 

 

Mulder Haarden & Kachels

Beoordeling door klanten:
9.1 / 10 - 88 beoordelingen
Mulder Haarden