Blogs van Mulder Haarden.  

Tips en tricks over onder andere het onderhoud van uw haard, de laatste haard-trends en decoratietips.

Hoe kan je je kamer zo sfeervol mogelijk inrichten

Welke houtkachel heeft het hoogste rendement?

Wat is een pelletkachel?

Wat is de beste pelletkachel?

Wat kost een pelletkachel?

Wat kost een houtkachel? 

Hoe een pelletkachel afstellen?

Wat zijn de beste elektrische haarden?

Houtkachel kopen? Hier moet u op letten

Hoe werkt een pelletkachel?

Niets is gezelliger dan een brandende haard. De dansende vlammen zijn een genot om naar te kijken en de kamer wordt weldadig verwarmd. Met onderstaande stooktips hebt u altijd een mooi, gelijkmatig brandend vuur - zonder veel rook of roet - en kunt u zorgeloos genieten van de verwarmende vlammen!

Het juiste haardhout

Goed stoken begint met goed hout dat volledig verbrandt. Dat kan alleen met schoon en droog hout dat minstens twee jaar op een droge, goed geventileerde plek heeft gelegen, of een vochtpercentage heeft van 12 tot 15% (nooit meer dan 20%). Gebruikt u nat hout dan is de verbranding niet volledig en ontstaat er veel rook en uitstoot van fijnstof. Bij een goed brandende haard zijn de vlammen fel en geel en komt er kleurloze of witte rook uit de schoorsteen. De rook is zo minimaal dat uw buren niet zullen klagen.

Verschillende soorten hout voor iedere haard

Een andere factor om goed te kunnen stoken, is het soort haardhout. Elke houtsoort brandt weer anders. Over het algemeen zorgt harsrijk hout voor veel roet en vervuiling van het rookkanaal. Bij een open haard kan het bovendien spetteren en brandplekken veroorzaken. Loofhout bevat weinig hars. Eiken, essen en fruitbomenhout zijn zowel voor een open als gesloten haard geschikt. Voor een speksteenkachel of tegelkachel die kort en hevig wordt gestookt is zacht loofhout beter, zoals berkenhout. Laat u goed informeren, want iedere houtsoort heeft zijn eigen vlammenspel, warmteafgifte en brandsnelheid. Het is maar net wat u wilt!

Het vuur aansteken

Om een houthaard aan te steken, gebruikt u het beste milieuvriendelijke aanmaakblokjes en aanmaakhout. Liever geen krant! De verbranding van inkt is ongezond, slecht voor het milieu en het papier levert een hoop roet op. Chemische aanmaakmiddelen als spiritus of benzine zijn uiteraard ook uit den boze. Leg het aanmaakhout in de haard en steek het met een aanmaakblokje aan. Zorg ervoor dat de luchttoevoer maximaal is en laat het aanmaakhout branden. Wanneer de temperatuur is opgelopen en het hout roodgloeiend is, kunt u twee of drie blokken haardhout erbij leggen. Laat genoeg ruimte tussen het hout zodat de zuurstof erbij kan. U kunt ook van boven naar beneden werken; maak dan een klein vuurtje bovenop kruislings gestapelde houtblokken, met daartussen stukjes aanmaakhout. Bij deze methode is de kachel sneller op temperatuur, de verbranding beter en het hout brandt langer. Als het de houtblokken zwart worden en vlam vatten, kunt u eventueel de luchttoevoer reduceren. Let er hierbij wel op dat u het vuur niet ‘smoort’. Zodra het haardhout verbrand is tot een roodgloeiende massa, voert u een lading verse houtblokken in de haard.

Het vuur opstoken en laten uitbranden

Een vuur kan niet zonder zuurstof. Daarom moet de kamer altijd goed geventileerd zijn. Soms heeft een vuurtje ook wat turbulentie nodig. Als een vuur niet goed op temperatuur is, kan de zuurstof niet goed mengen met de houtmoleculen. Dan is het zaak om voor wat luchtstroom te zorgen door het deurtje op een kier te zetten. Woont u in een nieuwbouwhuis, dan kan de isolatie de luchttoevoer belemmeren. U kunt dan een raam openzetten of wat lucht naar binnen blazen met een blaaspijp. Wanneer u het vuur wilt laten uitgaan, laat het dan het liefst de luchttoevoer open. Een smeulend vuur levert weinig warmte en des te meer vervuiling. En dit verhoogt het risico op schoorsteenbrand.

Voorkom het gevaar van koolmonoxide

Hoe veilig moderne haarden ook zijn, wees altijd beducht op het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. De belangrijkste voorwaarden voor veilig stoken zijn een volledige verbranding en goede rookafvoer met voldoende ‘trek’ - de aantrekking van lucht in de schoorsteen. De haard en schoorsteen moeten daarom goed worden onderhouden en vrij zijn van roetaanslag of verstoppingen. Is het buiten windstil of mistig, dan is de trek minimaal en kunnen verbrandingsgassen niet goed worden afgevoerd naar buiten. Op dat moment is het verstandiger om niet te stoken.

Met bovenstaande tips zult u optimaal genieten van een mooi brandend haardvuur, zonder zorgen of overlast voor de buren!

MetalotermProfiteer direct van onze korting en bestel online houtpellets op http://onlinehoutpellets.nl/ Bewust stoken 

 

Maandag: gesloten
Dinsdag en Woensdag:
op afspraak
Donder- en
Vrijdagochtend: Op afspraak
S'middags: geopend van half 2 tot 5
Zaterdag: open van 10 tot 4 uur

 

Contact:

Mulder Haarden & Kachels
Leppedyk 1a 
9245 HB Nij Beets

Telefoon (0512) 46 11 31
info@mulderhaarden.nl

Sitemap

Bekijk ook:

 

Beoordeling door klanten : 9.1/10 - 88 beoordelingeninfo@mulderhaarden.nl   |  Telefoon 0512 - 46 11 31

                              

 

 

Mulder Haarden & Kachels

Beoordeling door klanten:
9.1 / 10 - 88 beoordelingen
Mulder Haarden