Blogs van Mulder Haarden.  

Tips en tricks over onder andere het onderhoud van uw haard, de laatste haard-trends en decoratietips.

Hoe kan je je kamer zo sfeervol mogelijk inrichten

Welke houtkachel heeft het hoogste rendement?

Wat is een pelletkachel?

Wat is de beste pelletkachel?

Wat kost een pelletkachel?

Wat kost een houtkachel? 

Hoe een pelletkachel afstellen?

Wat zijn de beste elektrische haarden?

Houtkachel kopen? Hier moet u op letten

Hoe werkt een pelletkachel?

Een gashaard of houthaard is veilig, eenvoudig in gebruik en vraagt niet veel onderhoud. Eens per jaar kunt u een vakman laten komen om de haard en het rookkanaal te laten controleren en onderhouden. Ook zelf kunt u het één en ander doen aan reiniging en onderhoud. Zo stookt u altijd veilig en kunt u langer van uw haard genieten!

Zelf uw haard onderhouden

Het onderhoud dat u zelf kunt doen, is zeer eenvoudig uit te voeren. Bij een houthaard is het geregeld verwijderen van as het belangrijkst om schoon en veilig te stoken. Zo voorkomt u dat de luchttoevoer wordt belemmerd. Doe dit nooit direct na het stoken; wacht minstens een dag omdat as nog erg lang nagloeit. Leeg de asla in een afsluitbare metalen emmer - eventuele gloeiende deeltje kunnen dan geen kwaad. De as kan vervolgens bij het gewone restafval. Laat wel een klein laagje as op de bodem liggen; door de isolerende werking zal deze as de bodem van de haard en uw vloer tegen de hitte van het vuur beschermen. Ook gaat het aansteken van de haard dan meestal makkelijker. Bij een gashaard volstaat het om af en toe het stof uit de haard te verwijderen. Hiervoor kunt u het beste een stofzuiger gebruiken.

Ruitjes reinigen

Dankzij de ruitjes in de haard kunt u heerlijk in de vlammen staren - een eeuwenoud schouwspel dat nooit zal vervelen! Mooi is dat veel moderne haarden voorzien zijn van een luchtreinigingssysteem, waardoor het glas schoon blijft. Als er toch roet op de ruitjes komt, is even stevig stoken vaak genoeg om ze weer schoon te branden. Is dit niet het geval dan kunt u de ruitjes schoonmaken met een gekreukte, vochtige krant. Dep hiermee wat as uit de kachel en wrijf met de askant over het glas. Daarna kunt u de losgekomen roetdeeltjes met schoon papier verwijderen. Bij gashaarden kan ook een decoratief houtblok of siersteen zwart worden. Reinig deze bij voorkeur droog om lelijke plekken te voorkomen. Leg ze daarna precies hetzelfde terug om er zeker van te zijn dat de ontsteking niet wordt belemmerd.

Jaarlijkse controle en onderhoud

Of u nu uw haard elke dag gebruikt of slechts af en toe; wij raden aan om uw houthaard of gashaard minimaal één keer per jaar te laten controleren. Deze jaarlijkse onderhoudsbeurt kan zelfs onderdeel zijn van uw verzekeringspolis en een voorwaarde om uit te keren bij brand- of rookschade. De onderhoudsmonteur zal de werking en conditie van al de inwendige en uitwendige onderdelen nakijken. Ook kijkt hij of de eventuele ontsteking en verbranding naar wens verlopen. Dit jaarlijkse onderhoud is noodzakelijk om veilig te stoken en uw haard in goede conditie te houden.

Schoorsteenvegen

Ten slotte is het onderhoud van het rookkanaal minstens zo belangrijk. Bij onvoldoende onderhoud zal de rook niet goed trekken en dit kan leiden tot roetaanslag, koolmonoxidevergiftiging en schoorsteenbrand. Ook kan er een verstopping in het rookkanaal ontstaan door bijvoorbeeld een vogelnestje. De brandweer adviseert de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Gebruikt u de haard als hoofd- of bijverwarming, dan moet er minstens twee keer per jaar worden geveegd. Een goede schoorsteenveger zal ook het rookkanaal en de schoorsteen controleren op scheuren en loszittende delen. Overigens wordt het onderhoud van een gemetseld schoorsteenkanaal een stuk eenvoudiger wanneer er een flexibele buis doorheen getrokken kan worden. Dit is zeker de moeite waard om eens na te vragen.

Met dit onderhoud blijven uw haard en rookkanaal in goede conditie en kunt u nog jarenlang genieten van mooie vlammen en een veilige warmte!

MetalotermProfiteer direct van onze korting en bestel online houtpellets op http://onlinehoutpellets.nl/ Bewust stoken 

 

Maandag: gesloten
Dinsdag en Woensdag:
op afspraak
Donder- en
Vrijdagochtend: Op afspraak
S'middags: geopend van half 2 tot 5
Zaterdag: open van 10 tot 4 uur

 

Contact:

Mulder Haarden & Kachels
Leppedyk 1a 
9245 HB Nij Beets

Telefoon (0512) 46 11 31
info@mulderhaarden.nl

Sitemap

Bekijk ook:

 

Beoordeling door klanten : 9.1/10 - 88 beoordelingeninfo@mulderhaarden.nl   |  Telefoon 0512 - 46 11 31

                              

 

 

Mulder Haarden & Kachels

Beoordeling door klanten:
9.1 / 10 - 88 beoordelingen
Mulder Haarden