Hoe werkt een pelletkachel? 

“Hoe werkt een pelletkachel?", een vraag die wij vaak te horen krijgen. Op zoek naar een nieuwe pelletkachel, maar weet u eigenlijk niet hoe u deze moet gebruiken? Daarom leest u in dit artikel handige tips die u helpen met het gebruik hiervan. Wij hebben een stappenplan voor u opgesteld die u helpt met het verwarmen van uw woning.  

Wat is een pelletkachel? 

Voordat we beginnen met het stappenplan van ‘Hoe werkt een pelletkachel?’, is het eerst handig om te weten dat een pelletkachel net even anders werkt dan een reguliere kachel. Een pelletkachel wordt namelijk gevoed met: ‘pelletkorrels’. Deze korreltjes bestaan uit samengeperste staafjes hout. Als u deze korrels verbrandt in de kachel, ontstaan er hete rookgassen die vervolgens geleid worden door een warmtewisselaar. Dit geeft warme lucht vrij die verspreid wordt in uw woonkamer.  

Met behulp van een ingebouwde ventilator zorgt de pelletkachel ervoor dat alle lucht de woonkamer in wordt geblazen. Het voordeel van een pelletkachel is dat ze zeer goed zijn beveiligd. De kachel is uitgerust met warmtesensoren die beschermen tegen oververhitting.  

#1 de werking van de pelletkachel 

U begint met het inschakelen van de pelletkachel. De gloeispiraal gaat aan en deze is verantwoordelijk voor de ontsteking van het gloeien. Vervolgens begint de zogeheten vijzel te draaien. Hierdoor vallen de pellets vanuit het reservoir naar de branderbak. De zuurstof stroomt vervolgens langs de spiraal door richting het branderbakje. Door deze handeling ontbranden de pellets waardoor er vuur ontstaat. Is de pelletkachel eenmaal opgewarmd? Dan begint de ventilator met draaien. Deze ventilator pompt de hete lucht vervolgens weer in uw woonkamer. De gassen die vrijkomen, worden vervolgens via een rookgasventilator via de schoorsteen naar buiten gedragen.  

#2 Instellen van de temperatuur 

Als u de temperatuur wilt instellen van de pelletkachel, kan dit via het bedieningspaneel. Deze is instelbaar van 1 tot 5. Hoe hoger u deze temperatuur instelt, hoe beter de pelletkachel zijn best doet om de kamer te verwarmen. Deze instelling wordt naar de module van de kachel verstuurd en die meet vervolgens ook de temperatuur in de ruimte. Als deze gegevens van de module bekend zijn, wordt er berekend hoeveel pellets er nodig zijn om de gehele ruimte te verwarmen.  

pelletkachels collectieafbeelding

#3 Handige tips; "Hoe werkt een pelletkachel?" 

Er zal geen rook uit de schoorsteen komen als de pelletkachel goed zijn werk doet. Alleen in de beginfase zal er kort rook uit de schoorsteen te zien zijn. Er is geen volledige verbranding bij het ontsteken en er zullen roetdeeltjes uit de schoorsteen komen. Als de pelletkachel wel rookt in de normale stand, dan is er wel iets aan de hand. Dit kan liggen aan slechtere pellets of dat de kachel niet goed is afgesteld. In het laatste geval is het verstandig om contact met ons op te nemen.  

#4 Hoe gaat de pelletkachel uit? 

Nu u weet hoe een pelletkachel werkt, is het belangrijk wat er gebeurt als de kachel wordt uitgeschakeld. De pellet toevoer stopt en de rookgasventilator draait op volle toeren. Zo verbrandt de kachel de laatste pellets en zullen de laatste asresten uit de branderbak worden geblazen. Zo is de branderbak schoon en leeg bij een volgende keer dat de kachel weer aan gaat. De branderbak zal nooit helemaal leeg zijn, dus na het uitdoen van de kachel is het aan te raden de branderbak te reinigen.  

MetalotermProfiteer direct van onze korting en bestel online houtpellets op http://onlinehoutpellets.nl/ Bewust stoken 

 

Maandag: gesloten
Dinsdag en Woensdag:
op afspraak
Donder- en
Vrijdagochtend: Op afspraak
S'middags: geopend van half 2 tot 5
Zaterdag: open van 10 tot 4 uur

 

Contact:

Mulder Haarden & Kachels
Leppedyk 1a 
9245 HB Nij Beets

Telefoon (0512) 46 11 31
info@mulderhaarden.nl

Sitemap

Bekijk ook:

 

Beoordeling door klanten : 9.1/10 - 88 beoordelingeninfo@mulderhaarden.nl   |  Telefoon 0512 - 46 11 31

                              

 

 

Mulder Haarden & Kachels

Beoordeling door klanten:
9.1 / 10 - 88 beoordelingen
Mulder Haarden